O podjetju

 

Varčevanje potrošnikov njihova priložnost

Podjetje izkorišča prednosti geotermije – Še posebej v krizi ljudje pazijo na vsak evro. Iztok Palir, ustanovitelj in lastnik podjetja Vrtine Palir, je s poddtalno vodo povezan že od malih nog, saj je kot majhen deček za zabavo spremljal očeta pri vrtanju vodnjakov. Z leti je ljubezen do tovrstne dejavnosti prerastla v dopolnilno dejavnost in danes, v času gospodarske krize, celo v tržno nišo. Toplotne črpalke povezane z geotermijo so namreč tehnologija, ki jo zaradi vsespološnega varčevanja uporablja čedalje več gospodinjstev in podjetij.

Spodnja Savinjska dolina je znana po visoki podtalnici, zato ob hišah pogosto stojijo vodnjaki, s pomočjo katerih Spodnjesavinjčani dobivajo vodo za zalivanje vrtov. “Velikokrat sem kot majhen deček opazoval očeta pri “zabijanju štepihov”, kot po domače imenujemo vrtanje vodnjakov,” se prvih stikov s podtalno vodo spominja Iztok Palir, ki se je nato v zgodnjih dvajsetih letih poleg tega, da je bil zaposlen v podjetju v Novem, tovrstnega dela ljubiteljsko lotil tudi sam. Ker je bilo naročil vedno več, še posebej zaradi suše poleti 2003, je popoldansko obrt po desetih letih zamenjal za redno delo. Iskanje vode in vrtanje vodnjakov je sčasoma razširil še na ostale dejavnosti, povezane z geotermijo, kot sta montaža ogrevalnih toplotnih črpalk in pridobivanje najrazličnejših dovoljenj, ter v zadnjem času tudi s sanacijo plazov.

Od odpadnih delov do najboljšega stroja

Iztok Palir si je prve pripomočke za vrtanje vrtin naredil kar iz kosilnice in kasneje še iz starega Mercedesovega tovornjaka. Kljub temu, da si danes njegovo podjetje lahko privošči tudi najboljšo opremo v Sloveniji, je zadnji večji stroj s svojo ekipo izdelal še pred dvema letoma kar na svojem dvorišču v Zgornjih Grušovljah, kjer živi z družino.

474903_382983498479231_673967105_o

 

“Za potrebe dela smo v podjetju potrebovali majhen in močan stroj, ki ga ni bilo mogoče dobiti na tržišču, zato smo ga sestavili iz petnajstih različnih naprav in ga testirali ter obenem opravili homologacijo. Odprl nam je okno v svet, saj je postal gonilna sila našega podjetja in nam omogočil, da smo lani v podjetju prvič kupili tudi v Sloveniji najboljši tovrstni stroj.”

20131213_122658

“Najprej sem “zabijal vodnjake”. Postopoma sem dejavnost razširil še na ostala dela, povezana z geotermijo. Ker v podjetju želimo slediti trendom, se v zadnjem času čedalje bolj usmerjamo tudi v sanacijo plazov in čiščenje starih vodnjakov. Na dolgi rok se želimo posvetiti predvsem vrtinam, ki bi segale do tople vode. Slednje je velik zalogaj, saj je treba prodreti tudi do tisoč metrov pod zemljo,” pojasnjuje ustanovitelj in lastnik podjetja Iztok Palir.

Kriza njihova priložnost

Podjetje Vrtine Palir se je v zadnjih letih razvilo prav na račun gospodarske krize. “Lahko bi rekli, da imamo srečo, da je ravno čas recesije, saj ljudje še posebej gledajo na vsak evro. Z vgradnjo toplotne črpalke lahko gospodinjstvo oziroma podjetje prihrani velik del stroškov ogrevanja.” Eden zandjih projektov podjetja Vrtine Palir je tako vgradnja toplotne črpalke v šempetrskem župnišču, v katetrem so do zdaj letno porabili za ogrevanje tudi do 12 tisoč litrov olja. S tovrstnim sistemom bodo prihranili tudi do 75 odstotkov letno, kar pomeni, da se bo naložba, vredna 20 tisoč evrov, povrnila v treh letih.

Ključna podpora najbližjih

Zaslugo za hiter in uspešen razvoj podjetja je po besedah Iztoka Palirja treba pripisati tudi pomoči pofjetja Termotehnika, s katerim je pred štirimi leti začel sodelovati kot vrtalec, in Iztokovim najbližjim. “Žena me je najprej prepričala, da sem dokončal srednjo šolo, saj brez pete stopnje izobrazbe ne bi mogel ustanoviti niti podjetja,” je danes nad njeno vztrajnostjo zadovoljen Polzelan, ki je prepričan, da so za uspeh podjetja nenazadnje  neizogibni tudi dobri odnosi med delavci. Kot še dodaja, je pomembneo, da fantje prihajajo na delo nasmejani in jim ni težko ostati v službi kakšno uro dlje.

Špela OŽIR
Foto: Osebni Arhiv

Palir-vizitka

 

“Ker so že najosnovnejši pripomočki za vrtanje vrtin zelo dragi, si jih na začetku seveda nisem mogel privoščiti, zato mi ni preostalo drugega, dot da jih izdela sam Za enega prvih manjših delov opreme je posojilo najela celo stara mama,” pojasnjuje Iztok Palir, ki je bil zato pogost obiskovalec velenjskega odpada, na katerem je brskal za starimi svedri in drugimi kosi orodja.

478453_311599355617646_1754647918_o

Skupaj z Iztokom Palirjem (drugi z leve) je v podjetju zaposlenih pet delavcev.

Vir:
o-podjetju